Băile Sântimbru sunt situate la circa 20 Km de Miercurea Ciuc în partea centrală a Munților Harghita de Sud, în zona de creastă, la 1.250-1.350 m altitudine. Accesul se realizează pe un drum județean de 14 Km care pornește din comuna Sâncrăieni. Pe primii kilometri drumul este asfaltat, dar în rest este destul de rău. Specific acestei stațiuni este mirosul specific, neplăcut, de gaze mofetice, de unde și denumirea ungurească Büdösfürdő = Băile puturoase (împuțite). Mofetele reprezintă emanații de gaze postvulcanice reci și sunt contituite preponderent din dioxid de carbon (CO2), frecvent peste 95%. Subordonat conțin azot, oxigen, hidrogen sulfurat, radon etc. Datorită prezenței hidrogenului sulfurat care imprimă mirosul specific aceste emanații au fost numite solfatare, greșit, deoarece acestea sunt gaze vulcanice fierbinți.
Stațiunea constă dintr-o aglomerare oarecum haotică de cabane particulare (case de vacanță) presărate printre arborii pădurii și o prăvălie având și rol de bufet. În molizii înalți se pot uneori observa veverițe care obișnuiesc să-și caute de treabă și prin bucătării.
Zona de maxim interes este reprezentată de poiana umedă cu aspect mlăștinos situată în zona de izvoare a Pârâului Minei. Aici se găsesc două mofete și un izvor cu apă minerală. Pe vremuri funcționau aici băi calde (cu apă minerală încălzită).
La marginea acestei poieni, cu finanțare europeană, s-a construit de curând un ”Centru de tratament” dar care, conform observațiilor noastre din ultimii doi ani, nu este funcțional. Clădirea înglobează și una din mofete care astfel, acum, este inaccesibilă. În zona stațiunii sunt mai multe izvoare minerale.
Apele minerale, în cura internă se pot utiliza în tratamentul dispepsiilor hipostenice, în cure de diureză şi în anemii simple. Prin cură externă băile sunt recomandate în afecţiuni cardiovasculare, tulburări circulatorii, inflamaţii cronice şi în cazuri de hipertensiune arterială.
Scufundarea (parțiala !) în gazul mofetic activează circulația periferică, fiind foarte indicate în tratamentul reumatismului. În termeni medicali, mofetele asigură bolnavilor cu artrită reumatoidă o ameliorare a stării generale şi retrocedare a procesului inflamator articular. De asemenea, mofetele din staţiune sunt recomandate în boli de inimă şi ale sistemului circulator.
Se poate spune că potențialul terapeutic deosebit al Băilor Harghita nu este valorificat decât la nivel strict local, noul ”Centru de tratament” nefiind funcțional. Nu există alte dotări cu personal medical de specialitate.
În partea de sus a stațiunii se găsește Mofeta 3. Lângă ea, la drum, a fost construit recent un punct de informare turistică.
Lângă Mofeta 3 sunt urmele unei foste cariere în care s-a exploatat cinabru (sulfura de mercur - HgS) pentru scurt timp.